Op de dag dat Albert Uderzo, de tekenaar van de strips van Asterix overleed en ik moest denken aan een wandschrift in het toilet van de Kop van Waz en beurzen obscene resultaten behaalden en beleggers, die het allemaal doen voor hun kinderen aan het eind van de ralleys en de dag gerust konden gaan slapen, wist ik het weer. ‘Gezond beleggen doe je op je brood!’

Gelukkig gebeurde er ook iets nieuws op die dag, een fraai vormgekregen initiatief in deze tijd van corona. 

Omdat we de besluiten navolgen die ons aller gezondheid aangaan en we in afwachting van stabiele en betere tijden niet in onze geliefde speelomgeving De Zon terecht konden, speelden negen Genoten hun eerste Online-Clubavond.

De aanloop was wat zoekend en aarzelend, want wie ging het opzetten. Door de inzet van Huub en Erik werd een toernooi aangemaakt bij www.chess.com dat verspeeld werd op de reguliere clubavond.

Iedereen had in de dagen ervoor een account met avatar aangemaakt. Voorpret.

Zo’n kwartier voor de aanvangstijd druppelde men binnen. In de chatbox lazen we berichten als, ‘Heb je Top al gezien?’, ‘Ja ik zag hem net inloggen’. Wat ontbrak was Frans z’n, ‘Huub komt meestal iets later..’

Een geheel nieuwe ervaring:-)

We speelden 8 min met 2 sec bijtelling. Tamelijk meedogenloos tempo en geen pauzes.

Dat betekende na een partij waarin de tijd maximaal geconsumeerd werd en anderen al klaar waren, het indelingsprogramma direct een volgende partij neerzette.

Heel zwaar vond ik dat. 

Met zo’n tempo zijn er ontsporingen en gemiste kansen, maar wat een aantrekkelijk schaak!

Hieronder een kleine bloemlezing.

  erk johan.jpg

 Erik - Johan en Erik speelt Le7:

Na Pf2:+ gaf hij op, maar was dat nodig?

 

 erikhuub2.jpg

 Erik – Huub

Laatste zet van Huub was Dg3 en Erik zet na Th5:+ mat

 

huubton2.jpg

Huub – Ton

Ton al in resttijd speelt Dh3: verdwaalt in de stelling en

verliest op tijd, maar was dat nodig?

 

Plotseling was het klaar, zo voelde het. Geweldig enthousiasme en goeie sfeer, iedereen was er mee ingenomen.

Alleen…., ja, die onovertroffen nazit aan de bar, die was er niet.

Er werd gesproken over Zoom en Slack om dat te simuleren, we gaan het zien en meemaken, misschien al volgende week.

Maar we zijn weer bij elkaar geweest en het was feestelijk.

Dankzij Erik krijgen jullie de partijen van deze avond hier in pgn.

En de eindstand.

 

Volgende week meer.

Rog

(Rob Graaff)

 

 En hier staan de partijen

 

 stand2.jpg

 

 ronde42.jpg

ronde32.jpg

ronde22.jpg

ronde12.jpg

Maxim aafjes.JPG

Ton de Vries heeft voor onze gedichtenverzameling van het Hein de Vriestoernooi een aanvulling gemaakt. Tot nu toe ontbraken de gedichten van 2017, maar Ton had nog de opnames tot zijn beschikking van een sfeeruitzending van Radio/TV Noord-Holland in 2017. In die uitzending werd Dennis geinterviewd, zong Ad een liedje en droeg Maxim Aafjes twee onovertroffen gedichten voor. Laat juist deze twee gedichten ontbreken in onze verzameling! Ton heeft de gedichten vanuit de opnames voor ons "vertaald" en deze staan vanaf heden nu ook in de gedichtenlijst "onder de knop", links op de hoofpagina van onze site. Hartelijk dank Ton!

 

DSC00112 (Small)2.jpg

Mijn tegenstander in de voorlaatste ronde van de afgelopen Tata tienkampen gebruikte een mooi begrip. We hadden een zwaar tactische partij gespeeld waarvan we beiden tijdens de handeling niet wisten wie er beter stond. Wel dat het geen remise zou worden… en hij won, heel koelbloedig.

De volgende dag spraken we nog over de partij en hij zei dat thuis zijn machine 1.8 en 2 plus aangaf maar dat hij tijdens de partij en nu komt het – die beleving - helemaal niet gehad had. De machines gaan zeker niet uitgerust worden met een belevingsmeter maar als we ons van het begrip beleving bewust zijn kunnen we er wellicht gebruik van maken. Zo denk ik dat Huub in zijn partij met Ton, rustig wachtte tot Ton zich offerziek in zijn eigen zwaard zou storten en dan kalm executeren met a3, Le4: enz.

Beleving, emotie. Maar ook desoriëntatie. Zorgvuldig spelend in een stelling komen waar je echt niet meer weet wat te doen. Het denken houdt op en de intuïtie laat ook even verstek gaan. Er gebeurt niets zinvols qua stelling, de tijd verstrijkt, verlamming. Alleen een zoemend waas….