Het is dan toch gelukt. Koploper Purmerend-N5 is dan toch, weliswaar licht, gestruikeld over het uitgestoken been van Paard van Ree. Op papier is Purmerend de sterkste van onze poule maar niet onoverwinnelijk! In de vorige ronde gingen ze al volledig kopje onder met 2-4 tegen het verrassende Castricum. De mannen uit de Purmer Klei waren hierdoor getergd en goed gemotiveerd om tegen de genoten van Paard van Ree afgelopen maandagavond in Wijk aan Zee een en ander recht te zetten. Dat viel tegen. Halverwege de avond stond Purmerend al met 2-0 achter! Een nieuw debacle leek op te doemen voor N5.

20181210_211818 (Small).jpg

Mijn tegenstander werkte volledig mee door het Deens gambiet te accepteren en vervolgens niet altijd de nauwkeurigste zet te spelen. Dat laatste is vereist om je te weer te stellen tegen dergelijke gambieten. Vanaf zet 12 ging het van een leien dakje, de partij volgt later. Ook bij Ton Duin ging het voorspoedig. Ton veroverde een pion en bezorgde zijn opponent geïsoleerde pionnen op de koningsvleugel waarmee zijn tegenstander geen vuist kon maken. Een fraai schoolvoorbeeld hoe Ton het karwei afmaakte: 2-0. Met een beetje wit rondom de neus doolde de jongens van de klei een beetje in het rond. Er dreigde links en rechts nog meer puntverlies voor ze. Invaller Ad van Schie probeerde in het middenspel de centrumpionnen tegen te houden. Ondanks het kunst- en vliegwerk lukte dat helaas niet: 2-1. Frans Schoo, ook een soort invaller, zat al een tijdje tegen een stelling met een stuk minder aan te kijken. Hij kon de druk op de koningstelling van de Purmerender desondanks handhaven maar uiteindelijk wist zijn tegenstander hieruit te ontsnappen: 2-2. Purmerend kreeg weer een beetje hoop en een beetje praatjes. Leek me voorbarig. Wolter was zoekende naar de juiste winstweg en bij invaller Erik Teske was het potremise door ongelijke lopers. Wolter werd de held van de avond. Eerst offeren op h6 en vervolgens op e6, je moet maar durven. Wolter had alles al uitgerekend en met nog 2 minuten op de klok voerde hij de slotcombinatie perfect uit: 3-2. Zijn partij volgt ook later. Ondertussen leek de remisemarge bij Erik niet zo breed als gedacht. Een overmacht aan pionnen kon hij op de damevleugel toch niet tegenhouden ondanks verwoede pogingen: 3-3.

Zo, Paard van Ree is weer een beetje in het spoor. We krijgen nu de winterstop en in februari mogen we afreizen naar het oosten in een poging de meiden van Purmerend te schaken.

Zie NHSB Derde Klasse E

Will