Het Tsjechische Bystré heeft met  17½ punten voor de vierde keer op rij het Cultureel Dorpen Toernooi gewonnen, Wijk aan Zee werd opnieuw tweede met 12 punten. Dit evenement werd dit jaar voor de 20e keer gehouden! Genoeg reden om hierbij tijdens de opening stil te staan. Dennis Krassenburg van het organisatiecomité van dit Europese toernooi reikte aan Jeroen van den Berg van Tata Chess een fraaie herdenkingsoorkonde uit. Maar ook de delegatie van het Duits dorp Strobeck, voor de 20e keer deelnemer, kon niet achter blijven, ook zij kwamen met een fraaie oorkonde dat in dank werd aanvaard.

Dit jaar werd voor het toernooi een iets andere opzet gekozen. In plaats van één partij per dag, analoog aan de parallel lopende dagvierkampen, werden per dag 2 partijen afgewerkt met een bedenktijd van 1 uur per speler. Meer partijen tegen elkaar schaken maakte het toernooi aantrekkelijker voor de spelers en bovendien werd men in de gelegenheid gesteld naar believen binnen de teamsamenstellingen te rouleren. Uiteindelijk deelde iedereen in de vreugde en zo hoort het ook in een dergelijk vriendschapstoernooi met alleen maar aardige en voorkomende mensen. Soms waren er duels met spelers met een groot krachtverschil dan weer partijene met schakers die aan elkaar gewaagd waren. Ook werden weer de gebruikelijke kapitale fouten gemaakt of verloor men in radeloze tijdnood.

DSC01227 (Small).JPGDSC01221 (Small).JPG

In een poging het Tsjechische team wat lastiger te maken was dit jaar Yme Jan Jellema (2169) voor Wijk aan Zee ingehuurd. Hij speelde 2 vlekkeloze partijen maar Bystré werd niet uit balans gebracht. De Tsjech Karel Krondraf (2179) werd met 3½ uit 5 de verwachte topscoorder van dit toernooi. Alleen onze Wolter wist hem te verschalken! Hoe precies is mij helaas ontgaan. Een duel Krondraf-Jellema had een leuk toppertje kunnen zijn, misschien volgend jaar.

 

De harde bedenktijd van één uur per persoon voelde weer ouderwets aan. De extra te ontvangen seconden per zet zoals tegenwoordig gewoon is werden door de inmiddels verwende schakers wel een beetje gemist.

Vermakelijk waren de partijen van de drie Griekse meisjes. Het was duidelijk aan hun spel te zien dat ze een jaar ouder en sterker waren geworden. Onze Duitse vrienden waren vanaf de tweede dag met een ruime delegatie opgekomen. Ströbeck moest echter in de eindrangschikking Wijk aan Zee een halfje puntje voor laten gaan.

Op de derde dag was ‘s avonds door Ad een smakelijke schakersmaal, een echte blauwe hap, in Café De Zon klaargemaakt en door ons allen genuttigd. Direct daarna volgde de prijsuitreiking. De burgervader van Wijk aan Zee, Aart Hiemstra, reikte met verve de prijzen uit en Wazco luidde ons toernooi uit met een weergaloos muzikaal optreden. Teamcaptain Ton Duin moet weer een tevreden man zijn.

Voor nog meer foto's zie hier 

Eindstand:

1. Bystré            17½

2. Wijk aan Zee 12

3. Ströbeck        11½

4. Paxos              7

Gedetailleerde uitslagen:

CVT19_p001.jpg