Dinsdagavond 23 april jongstleden: bekerfinale. Will van der Laan achter de zwarte stukken, schrijver dezes met de witte.

Een variant van de Schotse partij: wit speelt op de 3e zet d4, zwart neemt met de e pion, wit neemt niet terug maar speelt onmiddellijk zijn witte loper naar c4. bedoeling: druk op f7.  Zwart reageerde met Lb4 schaak en gaf wit de gelegenheid tot een gevaarlijk pionoffer: 5. c3, dxc3  6. bxc3 en de zwarte loper moet terug. En maar beter niet naar c5, hetgeen Will deed, want dat kostte hem de pion op f7 en de rokade.
20190423_225149 (Klein).jpg
Daarmee was de partij echter nog niet beslist. De stelling was ongebruikelijk, de witte dame was zonder ondersteuning vooruitgestuurd en wit had moeite een plan te vinden. Hij besloot tot een opmars van de witte h pion. Een misser. Na de pionnenverhaspeling op de damevleugel was actief stukkenspel aangewezen.
Zwart ondertussen deed goede gezonde zetten en kwam steeds beter te staan. De witte dame moest terug, wit kon niet meer goed rokeren en zijn h pion werd zwak.
Bouwend aan een begin van aanvalsstelling maakte zwart echter een fout. Hij liet de witte dame inslaan op b7, overzag een paardvork op e5 en moest zodoende 2 cruciale pionnen verliezen.
Nadat er nog wat stukken waren geruild gaf zwart op.
Een lichte anticlimax toch wel, na het veelbelovende begin.
 
Wolter Vos