Afgelopen dinsdagavond meldden zich een recordaantal deelnemers voor de Onderlinge Onlinecompetitie, 13 maar liefst. Mogelijk dat zij geïnspireerd waren geraakt door de successen van Van Foreest en Giri. Over Van Foreest gesproken, zoals bekend mag worden verondersteld stamt Jorden van Foreest uit een bekend schakersgeslacht. Ik heb nog eens Wikipedia geconsulteerd en daaruit blijkt dat zijn betovergrootvader jhr Arnold van Foreest Nederlands schaakkampioen was in 1889, 1893 en 1902. Minder bekend is dat diens broer Dirk ook driemaal Nederlands schaakkampioen was, in 1885, 1886 en 1887. Deze Dirk van Foreest stopte in 1887 met wedstrijdschaak omdat hij zich als arts vestigde in Heemskerk! Dirk rookte dagelijks meer dan tien sigaren en voelde zich daar goed bij want hij bereikte de gezegende leeftijd van 94 jaar! Op deze manier begin ik weer te twijfelen. Wolter! De geschiedenis lijkt zich te herhalen want Jorden van Foreest werd in 2016 Nederlands schaakkampioen en zijn jongere broer Lucas, die ook grootmeester is, werd in 2019 Nederlands kampioen. En dan is er ook nog een zusje Machteld dat zich begint te roeren.

Ten tijde van de successen van Max Euwe werd in 1936 de schaakclub HOSC bij Hoogovens opgericht. In 1952 had HOSC zich inmiddels los gemaakt van Hoogovens en het bestuur wilde om die reden de clubnaam veranderen. Het bestuur stelde voor "Pat Mat" als clubnaam te gebruiken naar het gelijknamige clubblad. Tijdens de jaarvergadering werd als alternatief de naam "jhr Van Foreest" ingebracht. Dit voorstel haalde het niet omdat deze naam alleen onder de ouderen een begrip werd gevonden! Geschiedenis krijgt soms opmerkelijke wendingen.

Overigens had ik de tweede week van het schaaktoernooi vrij intensief via internet gevolgd. Daarin werden terloops de topspelers nog eens voorgesteld en gaven zij enkele interviews. Het viel mij op dat de heren het steeds over "Wijk aan Zee" hadden als zij het toernooi bedoelden. Toch een leuke opsteker voor de streek.

Deze schaakavond wist Marc weer beslag te leggen op de eerste plaats. Van de zes partijen won hij er vijf! De laatste partij raakte hij waarschijnlijk oververmoeid en gaf een stuk weg. Ook in de algemene rangschikking verstevigde hij zijn koppositie.

De partij tussen onze Duitse vrienden MichaelStroebeck en MartinStroebeck was tactisch een moeilijke pot, vol met onverwachte wendingen.

Knipselmich.JPG

Zwart had zojuist op e6 teruggeslagen en wit zag een leuke dreiging op e6 en speelde zonder om zich heen te kijken 17. Pc5? Zwart zag zijn kans schoon en speelde 17.... Pg3 mat! Een fraai matnet.

 PvR Lichess 20_21_15_2.jpg

 Voor de details zie: 

Ronde 15: https://lichess.org/tournament/gwIlQK5u

Ronde 14 zie: https://lichess.org/tournament/bN3EmSBM

Ronde 13: https://lichess.org/tournament/QCO806Q1

Ronde 12: https://lichess.org/tournament/J0fit0Yj

Ronde 11  https://lichess.org/tournament/iO2jb1Cu

Ronde 10  https://lichess.org/tournament/MEWWit79

Ronde 9  lhttps://lichess.org/tournament/7EfIptBw

Ronde 8  https://lichess.org/tournament/vUIcQLCx

Ronde 7  https://lichess.org/tournament/gsOXgJqN

Ronde 6  https://lichess.org/tournament/uxIJuqE3 

Ronde 5  https://lichess.org/tournament/II14OaUe

Ronde 4  https://lichess.org/tournament/pIZun9in

Ronde 3  https://lichess.org/tournament/t71ZirlG 

Ronde 2  https://lichess.org/tournament/jXRzmOq0

Ronde 1  https://lichess.org/tournament/CLHla9JH