Het is gelukt! Het Paard heeft de laatste wedstrijd in Limmen tegen Vredeburg in de NHSB-klasse 3C met 3½-2½ gewonnen. Concurrent Castricum behaalde een 4-2 overwinning op Krommenie, en dat was dus niet genoeg. Het is de tweede keer in de historie dat Het Paard van Ree kampioen is geworden.

Het Paard ging niet helemaal gerust van start. Wegens werkverplichting ontbrak een vaste speler en een vervanger was niet te vinden. Toch die vrijdagavond weer.

Vredeburg speelt al sinds jaar en dag in cultureel centrum Vredeburg, een grote monumentale oud-herenboerderij die in het verleden fraai is gerestaureerd. De balken van Het Vierkant zijn binnen nog goed zichtbaar, al zullen ze niet meer voor de primaire dragende constructie zorgen. SV Vredeburg is een gezonde schaakclub met vele leden uit het bollendorp Limmen. De leden hielden een wat later aanvangstijdstip op na dan wij gewend zijn. Wij begonnen onze Bondswedstrijd even na 20:00 uur en waren de enige aanwezigen in de speelzaal. Twaalf schaakspellen had men keurig op de borden voor de leden uitgezet, maar er waren geen schakers. Pas tegen 20:30 uur veranderde dat, uit het niets kwamen ruim twintig spelers de zaal binnen en begonnen weldra met hun partij. Een opmerkelijke sociaal gebeuren.

20230317_203925_Middel.jpg

Op papier zouden we Vredeburg de baas kunnen. Maar ja, door de ontbrekende speler waren we hiervan niet helemaal zeker. Je moet dan een beetje mazzel hebben om de wedstrijd te winnen. Kampioensgeluk noem je dat! Rond 22:00 uur kreeg ik het gevoel dat we hier en daar dat geluk misschien wel een beetje nodig hadden. Er was nog geen enkele tekening dat we de wedstrijd naar onze hand konden zetten. Op vrijwel alle borden was nog een ruime remisemarge aanwezig. Na 22:30 uur begon de zaak te kantelen. Ik had de hele partij een iets betere stelling maar niet genoeg voor een directe winst. Toen de torens waren afgeruild bleek de Limmer koning wat kwetsbaar te zijn en onder vuur te nemen was. De koning kwam steeds verder  in de verdrukking en met wat hulp van mijn tegenstander was de eerste winst een feit (1-1). Wolter nam een remisebod van zijn tegenstander in overweging. Zijn stelling leek potremise maar Wolter wilde zich eerst van vergewissen of remise in het belang was van het teamresultaat. De juiste instelling dus. Even wikken en wegen, het kon, 1½-1½. Han had inmiddels op zijn bekende manier een dijk van een stelling opgebouwd en won al snel een stuk. Dat leek een gelopen race en dat was het spoedig ook, 1½-2½ voor ons. Het kampioenschap gloorde! Frans stond al een hele tijd met een pion meer overwegend. Zijn tegenstander verslikte zich in een zelf opgezette batterij dat de winst voor Frans bespoedigde, 1½-3½ voor ons. Kampioenschap was binnen!  Wat een euforie. Alleen Huub was nog aan het werk. Hij had inmiddels twee pionnen opgepeuzeld maar zijn dame was daardoor wel wat buitenspel geraakt. Zijn Limmer tegenstander wist hier knap gebruik van te maken en trok de partij naar zich toe: 2½-3½ einduitslag.

En nu... De nieuwe digitale klok is binnen en de tweede klasse ook. Dat laatste is dan de echte uitdaging voor komend seizoen, de tegenstand zal zwaar zijn. We zullen wat eelt op onze ziel moeten kweken om nederlagen te kunnen opvangen. Maar we kunnen ons ook gaan roeren op de transfermarkt. Volgens mij lopen nog enkele sterke spelers vrij rond in de regio. Dat zetten we de komende maanden maar even in de week. Voorlopig leven we nog in een welverdiende roes.

Kijkt u nog 'ns naar de stand

En hier nog even de partij Kemperink-Wanders:Naschrift
Felicitaties van Piet van Wonderen aan Frans:

Beste Frans,
Hartelijk gefeliciteerd met het kampioenschap van de 3de klasse ♟️👍! Wat een arrogantie om met 5 spelers naar Limmen te reizen en dan nog winnen ook 😀...
Desondanks een knap en verdiend resultaat, want de druk was natuurlijk hoog na de 2-4 overwinning van Castricum op Krommenie van afgelopen dinsdag.
Prettig weekend!
Met vriendelijke groeten,
Piet van Wonderen van schaakclub Castricum