Zoals beloofd zou ik de twee spectaculaire partijen publiceren van het duel Paard van Ree-Purmerend N5 dat op 12 december j.l. in 3-3 was geëindigd. Helaas is de notatie van Wolter verloren gegaan zodat zijn partij voor altijd tot de verbeelding zal moeten blijven spreken. Onderstaand alleen mijn partij dus. Mijn tegenstander werkte volledig mee met het Deens gambiet zodat de zetten bijna als vanzelf door mij werden gespeeld. De Purmerender gaf mij, als blijk van waardering, ook de vreugde van het matzetten!

Een gespeelde partij publiceren en voorzien van commentaar, geschikt  voor plaatsing op de website kan op vele manieren. In onderstaande handleiding wordt gebruik gemaakt van de site chess.com.
Onderstaand een linkje om naar het analysebord van chess.com te gaan.
 
Het is een mooi gereedschap voor dit doel. Feitelijk is dit ook via de knoppen leren en analyse van chess.com te bereiken. Je kunt gewoon de zetten doen en de notatie verschijnt vanzelf, ook uitgevoerde alternatieven/zijtakken verschijnen in de notatie. Als je boven een genoteerde zet met je muis beweegt en je gebruikt de rechtermuisknop kun je commentaar invoeren of uitroeptekens ofzo plaatsen. Je moet gewoon maar even uitproberen om de mogelijkheden/instellingen te onderzoeken. En je kunt analysemachines aanzetten, lekker makkelijk.
Het beste is om je ook te registreren bij Chess.com. Want dan verschijnt helemaal rechtsonder het delen-symbooltje en dan komt een downloadschermpje waarin je nog wat data (namen, datum, plaats enz) kwijt kunt. Als je dan vervolgens download wordt een filetje in pgn-format aangemaakt dat je voor de website naar de websitebeheerder kunt sturen. 
Nog even een tip. Als je gaat analyseren zit dan niet aan de knoppen helemaal linksboven. De kans bestaat dat dan je alles weer kwijt bent. Blijf dus gewoon in de analyse-omgeving tot je klaar bent.

Als je beweert dat je partij uit de eerste bekerronde een kraker was, dan willen wij dat wel eens zien! En inderdaad, de partij van Ton Duin tegen Frans Schoo is inderdaad een kraker! Een scherpe pot met een ziedend slot. De partij leek nog het meest op de Marshall-variant van het Spaans. Het beest Stockfish vond dat dit de Hongaarse defensie van het Italiaans was maar hij was na zet 3 van zwart de draad al kwijt. Een fraaie zelfgemaakte partij dus.

 

Afgelopen dinsdag speelde Ton Duin weer een scherpe opening, de zogenaamde Traxlervariant in de Italiaanse opening. Traxler is vernoemd naar Karel Traxler die deze variant al in 1896 te Praag introduceerde. Geniet weer van heuse koffiehuisschaak. Een bijdrage van Ton: 

Afgelopen maandag speelde Ton Duin in de Bondscompetitie tegen Castricum 3 een zeer scherpe partij. Ten tijde van het verslag van de wedstrijd was ik de naam van de opgevoerde variant vergeten. Ton heeft inmiddels de partij van commentaar voorzien en het blijkt te gaan om De Max Lange Aanval. Volgens de literatuur kan deze aanval naast het Italiaans ook voorkomen in de Russisch opening of het Schots Gambiet. Deze aanval werd officieel al in 1854 gespeeld! Geniet van het hakken en zagen.