Het Paard van Ree heeft geen potten kunnen breken tegen het HWP-Haarlem N5 dat met een iets hogere rating door het leven gaat. Deze late Bondswedstrijd, die eigenlijk in november 2021 gespeeld zou moeten zijn, verloor Het Paard van Ree met minimale cijfers (3½-2½). Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Halverwege de wedstrijd leek er een kleine overwinning in het verschiet te liggen, maar dat pakte toch anders uit.

Ikzelf scoorde als eerste een punt. Mijn tegenstander was, net als ik, wel in voor een openingsgeintje en offerde een pion. Hij overschatte echter zijn kansen en calculeerde in het middenspel ongelukkig (1-0). Frans Schoo leek een degelijke partij te gaan spelen maar even later ging het door loperverlies plotseling mis (1-1).

20220607_210851 (Middel).jpg

De gelijke stand leek enige tijd onwrikbaar, Dennis Krassenburg ruilde de zware stukken af en er ontstond een potremisestelling (1½-1½). Opmerkelijk is trouwens dat ik bij het volgen van de partijen door de jaren heen altijd weer dezelfde kenmerkende stellingen terugzie die je zo langzamerhand gewend bent van de spelers. Zo ben ik van Erik Teske gewend dat hij vanuit de opening direct naar de keel van zijn tegenstander grijpt. Dat gaat wel eens goed, maar soms ook niet. Erik wist zijn tegenstander sterk onder druk te zetten en te houden. De stelling oogde prettig en de Haarlemmer had zichtbaar moeite Erik van het lijf te houden. Even later keek ik weer en was de stelling plotseling danig vervlakt. Ik zag voor beide spelers geen voordeel meer. Zo dachten zij er ook over en de partij werd spoedig remise (2-2). De overwinning moest nu van Han Kemperink en Huub de Vries komen. De partij van Han werd ook weer op zijn kenmerkende wijze opgezet. Geduldig wist hij de stelling door de vele dreigingen met zijn dame en lopers steeds meer zijn kant op te krijgen. Het was echter een gecompliceerde stelling geworden dat veel bedenktijd vroeg. Zijn tegenstander wist de gevaren goed te beteugelen en neutraliseerde enkele pittige dreigingen. Vervlakking was al gaande toen plotseling het noodlot toesloeg: Han gaf een toren weg in een inmiddels toch al bedenkelijke stelling (2-3). Enigszins gespannen werd naar de partij van Huub gekeken. Hij behield lange tijd het initiatief waaruit zomaar iets moois zou kunnen groeien. Het was wel oppassen want in de stelling zaten enkele combinaties verborgen die lelijk voor onze Huub zouden kunnen uitpakken. Maar Huib bleef overzicht houden, zoveel zelfs dat remise de enige uitweg was (2½-3½).

Toch jammer hoor zo’n verlies. Hoewel er niets meer op het spel stond in de NHSB-klasse 3C was het toch wel prettig geweest om deze vriendelijke heren uit Haarlem met een nederlaag terug te sturen naar hun geëigende plek onder het Noordzeekanaal.

Kijk hier voor alle uitslagendetails.