Met een gemiddelde rating van 1586 was Castricum afgelopen dinsdag net iets sterker dan Het Paard van Ree (gem 1555), ondanks de klinkende namen van onze genoten.

Voor het eerst sinds lange tijd was De Kleine Zaal van café De Zon weer beschikbaar voor de Bondscompetitie. Ook diende het café deze avond als schaakopvangplek voor Bakkumvluchtelingen die de kermis, ook wel de Bakkummer Oorlog genoemd, waren ontvlucht. Zoals bekend is de Bakkumse schaakclub gestopt, maar een groep schaakvrienden heeft de schaaktraditie voortgezet: iedere woensdagmiddag is een informele schaakbijeenkomst in restaurant fase4 te Bakkum!

20221011_201146 (Middel).jpg

Ikzelf was deze keer als eerste klaar. Middels het Morragambietje wist ik de druk op de koningstelling flink op te voeren. Mijn tegenstander bezweek en maakte een beslissende fout (1-0). Ook Frans had een goede stelling opgebouwd en won spoedig een stuk. Om dit te verzilveren diende hij nog wel nauwkeurig te spelen want hij raakte gaandeweg een paar pionnen kwijt. Er was echter nog genoeg marge over (2-0). De partij van Huub ging op-en-neer. Hij raakte verstrikt in een paardvork maar wist zich hier goed uit te redden. Na een vingerfout, hij raakte in het eindspel de koning aan, waardoor hij een verloren zet moest doen (2-1). Han aan bord 1 had een zware kluif aan Piet van Wonderen. Een remisebod werd door Van Wonderen afgewezen. Hij had in het eindspel op basis van het pionnengroepjesprincipe een kansje op winst, Han had 3 groepjes, zijn tegenstander 2 groepjes. Piet deed het voortreffelijk voor zijn team: 2-2. De partij van onze Erik ging redelijk gelijk op. Erik verloor echter een pion en zijn tegenstander ging daar op zitten: 2-3. En zo was een 2-0 voorsprong zomaar omgebogen naar een 3-2 achterstand. Nu was het zaak voor Wolter om toch nog een 3-3 eruit te slepen. Hij leek op de goede weg maar werd verrast door een geniepig paardvorkje. Uit het niets wist Wolter toch nog enkele nieuwe dreigingen te creëren maar meer dan een remise zat er echter niet meer in.

Dit verlies van 3½-2½ viel toch wel tegen. Maar als aan het seizoen blijkt dat Castricum deze Klasse heeft gewonnen is dit toch niet zo'n gek resultaat geweest. Tja, op deze manier kun je alles toch weer recht breien.

Van mij houdt u nog een nadere beschouwing van enkele partijen te goed.

Schermafbeelding 2022-10-13 132047.jpg