Het Paard van Ree heeft afgelopen donderdag in de Purmer klei een fraaie uitoverwinning van 5½-½ behaald op Purmerend 3.

VideoCapture_20221113-102251.jpg

Al vrij vroeg op de avond hoorde ik de tegenstander van Wolter wanhopig zeggen: "dat had ik niet gezien". Wolter had dus de score voor deze avond geopend, 1-0 voor ons. Ikzelf had met zwart de Spaanse opening op het menu gezet. Ik slaagde aanvankelijk in mijn opzet mijn tegenstander vast te zetten. Hij wist zich echter wat los te wurmen en produceerde enkele sterke zetten. De druk op het verloop van de partij werd echter steeds groter en dat bleek teveel te worden voor mijn opponent, hij gaf zijn toren weg, 2-0 voor ons. Op een van mijn rondjes langs de borden zag ik plotseling dat Erik een stuk voor stond. Misschien kan hij mij nog eens vertellen hoe dat gebeurde. De strijd was natuurlijk snel gestreden, 3-0 voor ons. Frans speellde een degelijke partij en stond in het vroege eindspel al twee pionnen voor. Toen daar een derde bij kwam gaf zijn tegenstander op, 4-0 voor ons. Onze Huub had een lastige en vervaarlijke stelling op het bord. Hij had zijn torens geruild tegen de dame maar kreeg een weing speelbare stelling daarvoor terug. Men besloot, met niet al te veel tijd op de klokken, tot remise, 4½-½ voor ons. Han speelde weer een vllekkeloze partij. Hij koos voor de geleidelijke weg en trok met vele kleine zetjes de partij steeds verder naar zich toe. Op een gegeven moment was de stelling als volgt:

dia1.jpg

Zwart was in de val gelokt en speelde 35... Db3. Han deed de deur op slot met 36.Lb5 (zie stelling). Dat moet pijnlijk aangevoeld hebben voor zwart, het kost hem een aantal zetten om de dame te bevrijden. 

De eindstand werd een onberispelijke 5½-½ overwinning. Ik denk dat Het Paard van Ree niet eerder zo uit zijn slof is geschoten. Misschien dat oudere genoten die gedachte kunnen bevestigen.

Het Paard van Ree heeft fors van zich laten horen met deze overwinning en maakt het tegenvallend resultaat tegen Castricum ruimschoots goed. Op 29 november staat de thuiswedstrijd tegen Purmerend 2 op het programma. Een team dat natuurlijk op papier sterker is dan het derde team van Purmerend. Maar met een beetje geluk zouden we ook dit team de baas kunnen.