20211005_204612 (2).jpg
Op dinsdag 29 november overleed na een betrekkelijk kort ziekbed onze zeer gewaardeerde genoot Cor Zwaan. Al enige weken was bekend dat Cor ernstig ziek was, maar als het dan eenmaal zover is krijg je toch weer een klap in het gezicht. 
Cor en zijn voorouders behoorden oorspronkelijk tot de gemeenschap van Oud-Katholieken uit IJmuiden. Na de openstelling van het Noordzeekanaal was deze groep die voornamelijk uit vissers bestond eind 19e eeuw vanuit Egmond in IJmuiden neergestreken om in de haven een nieuw vissersbestaan op te bouwen. Cor verhaalde nog wel eens over zijn afkomst en kon daar boeiend over vertellen. Na zijn huwelijk met Hille vestigde hij zich in de Populierenlaan in Beverwijk. Na zijn vervroegd pensioen bij de horeca-inkoop van Hoogovens meldde hij zich bij schaakvereniging de Wijker Toren om zich te storten in het schaakleven. Door zijn werk had hij een omvangrijk netwerk opgebouwd van horecabedrijven, sportverenigingen, hij was vroeger in IJmuiden een begenadigd amateurvoetballer, en de bijbehorende middenstand. Zijn ervaring in deze wereld kon hij goed gebruiken toen hij voorzitter werd van de schaakclub Wijker Toren. Cor was eerder voorzitter geweest van tafeltennisvereniging Rapidity en kon ook deze levenservaring goed gebruiken in de schaakwereld met zijn vele lastige karakters. Hij was goed op de hoogte hoe je een schaakclub het beste kon besturen om gezelligheid op de juist manier te paren met sportieve ambities. Het door hem zo vurig gewenste denksportcentrum in Beverwijk is er helaas niet van gekomen. Cor heeft een duidelijke hand gehad in de goede schaaksfeer in Beverwijk en Wijk aan Zee en trok er graag op uit om van het uitdagende schaakleven te genieten. Maar ook buiten het schaakleven was Cor regelmatig aanwezig in het sociale leven. Als ik hem zo nu en dan tegenkwam op de Breestraat stond hij geregeld met een kennis de laatste nieuwtjes door te nemen. Uiteraard was hij een graag geziene deelnemer en bezoeker van het Tata-toernooi en de bijbehorende gezamenlijk schaakmaaltijden in Wijk aan Zee. Overal waar het gezellig was was Cor ook te vinden. En natuurlijk ontbrak hij ook niet op het bijzondere schaaktoernooi tijdens de Gentse Feesten dat hij met vaste kompanen van de Wijker Toren regematig bezocht. Op en top een gezelligheidsdier was Cor die na verloop van tijd zijn aandacht steeds meer verlegde naar Het Paard van Ree. Tijdens het jaarlijks terugkerende Zomerschaak was hij regelmatig te vinden in of op het schaakterras van café De Zon. Cor werd dan ook spoedig lid van Het Paard en kon dat prima combineren met de clubavond van de Wijker Toren en middagschaaksoos in Heemskerk. Ook viel hij enkele keren met plezier in in het team van de Bondscompetitie. Zijn deelname aan het Heindevriestoernooi was voor hem inmiddels een jaarlijks hoogtepunt geworden. 
Cor drukte duidelijk een positief stempel op het schaakleven in Beverwijk en Wijk aan Zee. Dat werd door vele schaakgenoten gewaardeerd en hij deelde met plezier zijn vele weetjes en anekdotes met zijn clubgenoten. Nu is dit voor ons abrupt afgelopen. En dat komt hard aan bij ons. We zullen deze aimabele man missen. Maar hij leeft voort, want we zullen het nog vaak over hem hebben! 
We wensen zijn vrouw en kinderen veel sterkte toe met dit verlies.
Will van der Laan
 
 
cor zwaan_0001 (2).jpg