Het Paard van Ree heeft zich als een leeuw geweerd tijdens de NHSB-bekerontmoeting afgelopen dinsdag tegen Aris de Heer maar kon een ruim verlies van ½-3½ niet voorkomen. De polderschakers uit Middenbeemster kwamen met een zware delegatie. Het enorme ratingverschil van 200 à 500 punten was niet direct te zien gedurende de partijen. Want als je gewend bent aan polderschaken treedt je je tegenstander in eerste instantie behoedzaam tegemoet. Wij, kustbewoners, werden in ieder geval niet onderschat.

20221220_212906 (Middel).jpg

Han Kemperink was vanavond weer een stralend middelpunt.

Mijn tegenstander opende met het rustige 1. d4. Meestal antwoord ik dan met 2. ... Pf6, maar daar was ik inmiddels niet meer zo tevreden over. Ik was bang weggespeeld te worden door deze man van Elo 1773. Dus koos ik voor het veilige 1. ... d5. Maar ja, als je deze variant toch ook niet goed beheerst kan je alsnog weggespeeld worden. En dat gebeurde ook. Om 21:30 uur stonden we al op een 1-0 achterstand.

De andere drie borden deden veel langer over hun partijen. Het was inmiddels ruim na 22:00 uur toen Wolter Vos (1631) het niet kon laten een stuk te investeren voor een op het oog kansrijke aanval. Zijn tegenstander (1884) begon lang na te denken en waande zich na enkele zetten weer veilig. Wolter voerde de druk op en maakte van het stukoffer een torenoffer en bracht ogenschijnlijk zijn tegenstander opnieuw uit evenwicht.. Maar ook nu kwam de Middenbeemster met een gewiekst antwoord en kon Wolter spoedig de vlag strijken (0-2). Erik Teske (1458) was niet geïmponeerd door de rating van zijn tegenstander (1722) en combineerde er vrolijk op los. Erik begon een steeds betere stelling te krijgen maar overzag op een kritiek moment de winnende combinatie. Daarna werd zijn stelling steeds slechter en alsnog onhoudbaar (0-3).

Han Kemperink (1635) ontmoette deze avond zijn oud-clubgenoot Thomas Broek (2133) aan bord 1. Met zijn behoedzame schaak wist Han zich goed staande te houden. Eerst was er een batterijstrijd op de damevleugel en toen daar geen doorbraak in zat verlegde Thomas zijn aandacht richting koningsvleugel. Maar ook daar verweerde Han zich kranig. Na lang nadenken berustte Thomas uiteindelijk in remise. Een formidabele prestatie van Han die het enorme ratingverschil gewoon aan zijn laars lapte. Maar dat grote ratingverschil op-papier heeft dan toch nog een royale ½-3½ winst opgeleverd voor Aris de Heer.

Kijk hier voor verdere details (klik op datum voor individuele uitslagen).

20221220_225917_Middel.jpg

Na koffie en fris het bier!