Het Paard van Ree heeft hard toegeslagen! In de uitwedstrijd van afgelopen dinsdag tegen koploper sc Krommenie werd een fraaie overwinning van 4-2 behaald. Uitblinkers Huub en Erik speelden een wereldpartij. Het Paard van Ree heeft zich nu op kop genesteld van klasse 3C.

nhsb_3c.jpg

Schaakclub Krommenie is al een oude schaakvereniging, vorig jaar werd het 90-jarig jubileum gevierd. Lange tijd speelde de schaakclub onder de naam Zaanstreek-Noord. De club  was een echte kroegclub en in 1989 werd de clubnaam gewijzigd in Atlantic, gelijknamig aan het café aan de Noorderhoofdstraat. Dat heeft niet zolang geduurd, na een conflict over de zaalhuur vertrok de schaakclub na twee jaar naar buurtcentrum De Pelikaan en wijzigde de naam gewoon weer in sc Krommenie.

20230214_203600_Middel.jpg20230214_214621_Middel.jpg

Na de openingsperikelen maakte ik een eerste balans op. De partij van Han leek op weg te gaan naar een positieve beslissing nadat Han zijn koningspionen naar voren had gedirigeerd. De overige partijen waren nog "onderweg". Na enige tijd zag ik dat Han een remisebod van zijn tegenstander accepteerde, de stelling bleek plotseling vervlakt. Ook ik keek tegen een stelling aan waarvan er dertien in een dozijn passen, ook remise dus. Na zo'n twee uur spelen stonden drie partijen op buigen of barsten. Wolter kwam wat minder uit de opening maar wist zich langzaamaan los te wurmen en kreeg steeds meer te vertellen. Zijn tegenstander deed vervolgens een zwakke koningzet en toen was het pleit spoedig beslecht, 1-2 voor ons. De stellingen van de resterende borden gaf het gevoel even rustig achterover te kunnen leunen om uit te kijken naar het volgende punt. Alleen Frans stond een beetje gedrukt. Erik zou de volgende winnaar kunnen zijn. Hij was al vroeg met een stormloop der koningsvleugelpionnen begonnen en snoerde zijn tegenstander steeds verder in. Met twee stukoffers, met onder meer een heus zoenoffer, sloot Erik de partij bijzonder fraai af (1-3). Deze overwinning gaf Frans moed om in een uitzichtloze stand op te geven (2-3). Restte alleen Huub nog. Hij had inmiddels enkele pionnen vergaard en zijn torens stonden klaar om binnen te vallen. Na een taktische dameruil stond Huib een stuk voor. Toen Huub zijn paard op b1 wilde ontwikkelen gaf zijn tegenstander maar op (2-4). 

Op vrijdag 17 maart spelen we de laatste wedstrijd in Limmen tegen Vredeburg. Als we deze ook winnen zijn we weer eens kampioen!

Schermafbeelding_2023-02-15_152234.jpg

Voor de volledigheid kunt u ook hier kijken.

Onderstaand de partijen van onze helden.