walthaus_Middel.jpg

Onze schaakvriend Cees Walthaus overleed op 1 juli 2020, alweer ruim 2½ jaar geleden. Maar hij leeft voort! Waarschijnlijk tijdens mijmeringen over vroeger, moest de in Wijk aan Zee woonachtige Servee de Jong plotseling aan Cees Walthaus denken. Hieronder zijn relaas.

In Memoriam: Cees Walthaus

Afgelopen week schoot opeens de naam van Cees Walthaus door mijn hoofd. “Zou hij nog leven”? dacht ik zelfs. De naam googelen leverde mij meteen het bericht op waar je niet op hoopte, maar wat ook niet helemaal als een verrassing binnenkwam. In 2020 dus overleden en gevonden door de politie. “Jakkes”, wat vreselijk zeg.

Cees was een graag geziene, aimabele excentriekeling met een behoorlijke kijk op het edele spel waar wij allemaal zo dol op zijn. Ik heb regelmatig een pilsje met hem gedronken nadat we samen de degens hadden gekruist of als we klaar waren met onze partijen tegen anderen.

Ik heb mensen vaak moeten uitleggen wat ik nou zo leuk vind aan dit soort “schaakfiguren”, waarvan de ongewassen trui vaak zelf uitlegt wat er de hele week op het menu heeft gestaan en waarvan je ook weet dat er maar weinig airmiles worden gespaard bij de drogisterij op hygiëneartikelen. Mijn vrouw klaagde altijd over het gebrek aan aandacht van schakers, die altijd met hun hoofd in een ingewikkelde stelling zaten en geen oog hadden voor haar leuke rok die met de nodige zorg was uitgekozen om er gewoon leuk uit te zien, zelfs in de buurt van schakers.

Cees was me er één, het prototype “schaken, de rest is bijzaak”. Maar wel humor en vooral dat vond ik zo leuk aan hem, met de nodige zelfspot, vluggerde net zo makkelijk met woorden als op het schaakbord. Na een paar biertjes liet ik hem dan vrolijk achter en kon hij waarschijnlijk nog uren doorgaan, waar ik veilig de douches ging opzoeken.

Schaken kon ie zeker, had een goede openingskennis en kon je lelijk laten struikelen in het begin van een partij. Op één of andere manier kon ik die partijen niet terugvinden in mijn archief. Dan maar ééntje die ik van hem wist te winnen, jaja, zo zijn de meeste schakers en ik niet anders, vooral laten zien wat goed is gegaan.


Tijd voor bier!

Dank Servee voor je bijdrage!