Bekervoortgang_2324_1.gif

 

 Beker met de Kleine Oren 2022/2023

 

Het was een kolkende arena in Café de Zon afgelopen dinsdagavond met twee hoogtepunten op één avond. De finale Ton de Vries-Vermeulen om de Cup met de Kleine Oren en Vos-Kemperink die streden om het clubkampioenschap.

Bekerfinale

20230509_202306_Middel.jpg

Uitgerekend de twee niet-genoten Ton de Vries en Fons Vermeulen bereikten dit seizoen de Bekerfinale. De partij werd door beide spelers in eerste instantie voorzichtig opgezet waarbij de remisemarge voldoende breed werd gehouden. Maar in het verre middenspel ontaardde de partij plotseling in een ordinaire foutenfestival. 

 Schermafbeelding_2023-05-10_213929.jpg

Wit (Ton) had zojuist 36. f4 gespeeld en dreigt vervelende dingen via de diagonaal b1-h7. Zwart antwoordde met 36. ... De6-f6?, een blunder, 36. ... Lc7 was beter geweest. Wit heeft nu de ontsnapping 37. Td5 en zwart verliest een stuk na 37. ... Txd5 en 38. e4xd5 schaak!

20230509_231253_Middel.jpg

 

Wit verliest later nog onnodig een vrijpion maar herpakt zich en weet het lastige eindspel nog keurig naar winst te voeren door zwart in dwangzet te manoeuvreren terwijl remise steeds op de loer lag. Helaas heb ik niet de beschikking over deze zetten.

Hiermee wint Ton de Vries de Cup met de Kleine Oren 2023! Hij is, zover ons geheugen reikt, in de geschiedenis de eerste geboren Wijk aan Zeeër die deze Beker pakt. Proficiat!

 

 

 

 

 

Bekervoortgang_2223_7.jpg

Bekervoortgang_2223_3.jpg

 

Van het Bekerfront

Han denkt met het Schots gambiet Rob te verrassen. Maar hij werkt zich zelf in de nesten. 1. e4 – e5 2. Pf3 – Pc6 3. d4 – ed 4. Lc4. Rob antwoordt met e6. Dan is de pion op d4 nemen het Paard goed. Dat is hij van plan maar speelt ondoordacht 5. 0 – 0. Natuurlijk speelt Rob de Loper naar g4 om het paard te pennen. Nog niets aan de hand. 6. h3 – Lh5 en 7. Dd3. Snel de Dame uit de penning halen. Maar niet wat Han doet. 6. Lf4 – Df6! 7. Lg3 – Pe5! 8. Le5x noodzakelijk en een heel passieve stelling voor wit met een pion minder. Dus voorzichtig manoeuvreren in de kleine ruimte is het devies. Tot Rob op de 11de zet in plaats van te rokeren c5 speelt.

Hij weet direct dat het fout is. 20190329_205854_Middel.jpgDe witte loper met schaak op veld b5 en de Dame er uit en gesteund door de toren die dan op c1 staat lijkt de zwarte stelling te worden overspeeld. Maar het is nog niet gedaan. Wit heeft een pion meer. Uiteindelijk wint Han door een betere behandeling van het pion en later het toren eindspel. De zwarte stelling lijkt houdbaar maar eist wel veel nauwkeurigheid en ervaring in dit type eindspel. Han verontschuldigt zich en een paar biertjes en vluggertjes later lijkt rob het enigszins te hebben verwerkt hebben.

 

 

 

 

 

Verslag van de eerste ronde (Wolter):

24 nov '22

De berichtgeving over de 1e bekerronde liet misschien wat te wensen over. Ik hoop het beter te gaan doen, maar ik kan niet elke partij volgen.

Misschien kunnen de combattanten zelf na de partij een verslagje maken en dat naar mij opsturen. Tenslotte is van partij, tegenstander, locatie enz. een verhaal vol saillante details te vertellen.

Deel dat met ons en geef De Cup met de Kleine Oren nog wat extra kleur.

Dit jaar één verrassing in de eerste ronde, Frans Schoo versloeg mij in een bizar partijtje. Ton de Vries en Dennis Krassenburg hoefden niet in actie te komen, en Han, Fons en Will boekten reguliere overwinningen.

Lex de Jager speelde tegen Ronald de Kaper. Een open gevecht. Hoezo verdedigen? Lex won.

En dan Huub. Hij won op werkelijk prachtige wijze van Erik. Huub, achter de witte stukken en vol in de aanval, speelde op enig moment zijn witte loper naar g6. Die zet wint in alle varianten. Bij deze aangemeld voor de schoonheidsprijs.

Huub, stuur je notatie naar Will, dan kan die de partij op de site plaatsen.

 

Eerdere datum

Ach, bijna vergeten te vermelden: dinsdag jl. speelde Ton Duin met wit tegen Fons Vermeulen in de 1e bekerronde.

Ik heb de partij niet goed kunnen volgen, maar wat ik zag was dat beide partijen vanuit de opening vochten om het initiatief, dat zwart daar het best in slaagde en

uiteindelijk verdiend het punt binnenhaalde: 0-1. Fons door naar ronde 2.

 

Nog eerdere datum

De eerste bekerpartijen zijn gespeeld.

In een merkwaardige Kurzpartie, waarin snel gebaande paden werden verlaten versloeg Frans Schoo met  zwart  Wolter Vos, die een stuk wegblunderde.

De opening was zeer slecht voor zwart verlopen. Zijn stukken waren ingesloten en wit kon loper g5 spelen, waarmee hij, op zet 12 al, de zwarte dame zou hebben gewonnen.

In plaats van loper g5 spelde wit echter loper h6. Dat verloor onmiddellijk! Zwart speelde d5!!, waarna wit een stuk moest verliezen, want zowel de loper op c4 als de dame op g4 stonden in.

Wit probeerde het nog wel even, maar de partij was gespeeld: 0-1.

Frans, proficiat!