Een gespeelde partij publiceren en voorzien van commentaar, geschikt  voor plaatsing op de website kan op vele manieren. In onderstaande handleiding wordt gebruik gemaakt van de site chess.com.
Onderstaand een linkje om naar het analysebord van chess.com te gaan.
 
Het is een mooi gereedschap voor dit doel. Feitelijk is dit ook via de knoppen leren en analyse van chess.com te bereiken. Je kunt gewoon de zetten doen en de notatie verschijnt vanzelf, ook uitgevoerde alternatieven/zijtakken verschijnen in de notatie. Als je boven een genoteerde zet met je muis beweegt en je gebruikt de rechtermuisknop kun je commentaar invoeren of uitroeptekens ofzo plaatsen. Je moet gewoon maar even uitproberen om de mogelijkheden/instellingen te onderzoeken. En je kunt analysemachines aanzetten, lekker makkelijk.
Het beste is om je ook te registreren bij Chess.com. Want dan verschijnt helemaal rechtsonder het delen-symbooltje en dan komt een downloadschermpje waarin je nog wat data (namen, datum, plaats enz) kwijt kunt. Als je dan vervolgens download wordt een filetje in pgn-format aangemaakt dat je voor de website naar de websitebeheerder kunt sturen. 
Nog even een tip. Als je gaat analyseren zit dan niet aan de knoppen helemaal linksboven. De kans bestaat dat dan je alles weer kwijt bent. Blijf dus gewoon in de analyse-omgeving tot je klaar bent.